Pizza z serem pleśniowym, gruszkami i orzechami włoskimi

Pizza z serem pleśniowym, gruszkami i orzechami włoskimi

4.6 138 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 3 godz. 35 min
6 porcji

Składniki

  • 350 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
  • 210 g wody
  • 5 g drożdży świeżych pokruszonych
    ½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa z oliwek do natłuszczenia
  • 200 g sera mozzarella odsączonego z solanki na papierowych ręcznikach, pokrojonego w 7-8 mm plastry
  • 150 g sera z niebieską pleśnią pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 30 - 50 g chudego boczku, wędzonego, w plastrach pokrojonego na 3-4 cm kawałki
  • 35 g orzechów włoskich, łuskanych grubo posiekanych
  • 2 gruszki np. Williams, bez gniazd nasiennych, pokrojone w ósemki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 676 kcal / 2828.3 kJ
Białko 22 g
Tłuszcz 21.5 g
Węglowodany 103 g
Błonnik 4 g
Tłuszcz nasycony 10.2 g
Sód 534.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...